Ο Μένιος Κουτσιαύτης για... όλα!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο artagoal.gr by mario παραχώρησε ο κορυφαίος Αρτινός ρέφερι, Μένιος Κουτσιαύτης.

Μπορεί οι διαιτητές να μη μιλούν πολύ, λόγω της ιδιότητάς τους, όμως στο artagoal.gr by mario καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τον κορυφαίο Αρτινό ρέφερι των τελευταίων ετών, και έναν εκ των κορυφαίων στην Ελλάδα, το Μένιο Κουτσιαύτη. Ο Αρτινός διαιτητής, με περισσότερες από 200 διαιτησίες στο παλμαρέ του σε επαγγελματικό επίπεδο αποτελεί σίγουρα έναν εκ των πιο πετυχημένων διαιτητών στη χώρα και σίγουρα τιμή για την πόλη καθιστά η παρουσία του στο χώρο.

-Mένιο καλησπέρα! Αρχικά, πες μας πώς μπήκε το “μικρόβιο” της διαιτησίας μέσα σου.

-Καλησπέρα! Πριν αρκετά χρόνια, είκοσι περίπου, ένας φίλος μου πρότεινε να ασχοληθώ με τη διαιτησία, γιατί ήμουν ποδοσφαιριστής, έπαιζα ως τερματοφύλακας, στην Αναγέννηση Επανωμής, στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησα, έβγαλα τη σχολή διαιτησίας στη Θεσσαλονίκη και το 2004 ήρθα στην Άρτα, όπου καθιερώθηκα, ξεκίνησα από τα τοπικά, Δ', Γ', Β' Εθνική και τώρα στη Superleague.

-Ως διαιτητής, ποια είναι η πορεία σου στο χώρο, και πόσα χρόνια διαιτητεύεις αγώνες του κορυφαίου πρωταθλήματος;

-Οι αγώνες είναι περίπου 60 σα διαιτητής πρωταθλήματος SL1, κάπου 10 στο Κύπελλο, αυτή θα είναι η 7η χρονιά μου σα διαιτητής, σαν τέταρτος έχω πάνω από 100 παιχνίδια στη Superleague, από το 2010 που έχω ξεκινήσει να ορίζομαι. Στις μικρότερες κατηγορίες τώρα, ήμουν 5 χρόνια στη Β' Εθνική με περίπου 60 παιχνίδια.

-Τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας διαιτητής για να φτάσει από το τοπικό να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο;

-Ο διαιτητής πια, πρέπει να αφιερώνει αρκετό χρόνο στο κομμάτι της ενασχόλησής του με τη διαιτησία. Σκεφτείτε ότι πρέπει να κάνει προπόνηση σχεδόν καθημερινά, όπως ένας αθλητής, το ίδιο ισχύει και για τα σεμινάρια στα οποία πρέπει να συμμετέχει, οι αγώνες για τους οποίους επίσης θα πρέπει να λείπει, αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται αρκετές ώρες μακριά από την οικογένειά του. Θα πρέπει να έχει τους φυσιοθεραπευτές του, να προσέχει πολύ τη διατροφή του, τη ζωή του γενικότερα, δεν μπορεί να ξενυχτά ή να έχει καταχρήσεις, γιατί θα ανταγωνίζεται τους υπόλοιπους συναδέλφους του, ενώ θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικός και απέναντι στους ποδοσφαιριστές, σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, ώστε να προλαβαίνει να είναι κοντά τις φάσεις.

-Η σωματοδομή και η φυσική κατάσταση είναι εξίσου σημαντικές για ένα διαιτητή, με τη γνώση του κανονισμού και τη δυνατότητα εφαρμογής του;

-Θεωρώ ότι για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, ένας διαιτητής πρέπει να διαθέτει ένα τρίπτυχο, το οποίο θα τον οδηγήσει και στην επιτυχία. Σίγουρα είναι η γνώση του κανονισμού, το δεύτερο είναι η φυσική κατάσταση, γιατί αν δεν είσαι κοντά στις φάσεις δεν μπορείς να πάρεις τη σωστή απόφαση, και το τρίτο είναι η προσωπικότητα που πρέπει να έχει ένας διαιτητής. Το τρίπτυχο αυτό αν υπάρχει, έχουμε έναν ολοκληρωμένο διαιτητή, σίγουρα παίζει ρόλο και η τύχη, όμως αυτά που ανέφερα είναι αυτά που μπορεί να καθορίσει και ο ίδιος ο διαιτητής.

-Το παρουσιαστικό και η εμφάνιση παίζουν ρόλο;

-Σίγουρα, όλα έχουν τη σημασία τους, όμως υπάρχουν διαιτητές που έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς να έχουν τα σωματικά προσόντα, τα ανάλογα του μεγαλύτερου ποσοστού των διαιτητών.

-Θα μπορούσες να μας αναφέρεις ποια είναι η προετοιμασία ενός διαιτητή επιπέδου Superleague.

-Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο που ανέφερα πριν, κινείται και η προετοιμασία. Θα πρέπει να διαβάζεις κάθε χρόνο το βιβλίο των κανονισμών, για να μπορείς να είσαι ενημερωμένος, όχι απλά ενημερωμένος, αλλά να μπορείς τα όσα συμβαίνουν στο γήπεδο, σε κλάσματα να ανατρέχεις στον κανονισμό και να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις. Στο πεδίο της φυσικής κατάστασης έχουμε να κάνουμε τόσο με την προπόνηση, όσο και με τη διατροφή, δεν μπορείς να κάνεις διατροφή που να μη βασίζεται στη σωστή απόδοση στην προπόνησή σου. Επίσης θα πρέπει να προσέχεις πως τρέφεσαι τόσο πριν τους αγώνες, όσο και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ώστε να έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, η προπόνηση από μόνη της παίζει σπουδαίο ρόλο. Εγώ ας πούμε έχω προπονητή, εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από δέκα, και αυτό με έχει βοηθήσει να βρίσκομαι στο υψηλότερο επίπεδο.

-Σε διεθνές επίπεδο, ποια παιχνίδια έχεις διαιτητεύσει;

-Για μένα ήταν μεγάλη τιμή, που κατάφερα και έπαιξα ένα παιχνίδι, έστω και σαν τέταρτος στα προκριματικά του Champions League, και ένα παιχνίδι Εθνικών ομάδων Κ21. Βέβαια δεν πληρώ τα ηλικιακά όρια, ωστόσο ήταν μεγάλη χαρά για μένα έστω και αυτές οι διαιτησίες.

-Ποιο το πιο δύσκολο παιχνίδι που έχεις διαιτητεύσει και πιο το σημαντικότερο;

-Σίγουρα όσα παιχνίδια έχω παίξει που έκριναν κατηγορίες, ήταν σημαντικά για μένα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ιδιαίτερα, ωστόσο αν και το πρώτο ντέρμπι που έπαιξα, ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός ήταν πολύ σημαντικό, τα παιχνίδια αυτά που έκριναν κατηγορίες, είτε άνοδο είτε παραμονή, ήταν σημαντικότερα, γιατί ένα λάθος θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την ομάδα, που θα ήταν εναντίον της. Όσον αφορά τα πιο δύσκολα ματς, ήταν αυτά που καταλάβαινες ότι έχεις κάνει το λάθος, καθώς θα έπρεπε αυτό να το διαχειριστείς. Σίγουρα το αίσθημα ότι έχει πάρει λάθος απόφαση, δε σε κάνει να νιώθεις ωραία.

-Ποια η ψυχολογία του διαιτητή που αντιλαμβάνεται ότι έχει κάνει λάθος;

-Προ VAR, θεωρώ ότι ήταν το σημαντικότερο στοιχείο, για να δείξει ο διαιτητής την προσωπικότητά του, όταν δηλαδή θα είχε κάνει ένα λάθος. Όταν έχεις κάνει λάθος, ξέρεις ότι σίγουρα θα τιμωρηθείς για αυτό, επίσης θα στοιχίσει βαθμούς σε μια ομάδα πιθανότατα, ωστόσο θα πρέπει να σταθείς μέχρι το τέλος του παιχνιδιού στο ύψος σου, χωρίς να επιτρέψεις δεύτερο λάθος.

-Θα διόρθωνες λάθος σου σε αγώνα, με άλλο λάθος;

-Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των παρατηρητών, δεν έχω κάνει δεύτερο σοβαρό λάθος (προφανώς δεν αναφερόμαστε σε ανάποδο ...πλάγιο) σε κανένα αγώνα. Προσπαθώ την κάθε φάση να την αξιολογώ ξεχωριστά, ανάλογα με το τι βλέπω, και όχι με το τι έχει συμβεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

-Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του VAR, θεωρείς ότι είναι μια σημαντική παρέμβαση; Επίσης θα σε δούμε σε θέση VAR;

-Σίγουρα είναι σημαντική η παρέμβασή του, το βλέπουμε και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι αδικίες και τα λάθη, ως επί το πλείστον, σε ένα ποσοστό 95% διορθώνονται, σίγουρα θα υπάρχουν ακόμα λάθη, είτε επειδή έτσι αξιολογήθηκαν, είτε επειδή αφορούν φάσεις, “γκρίζες” όπως λέμε στο ποδόσφαιρο, όμως θεωρώ ότι πλέον το παιχνίδι έχει γίνει πιο δίκαιο. Όσον αφορά εμένα, τη χρονιά που έρχεται λογικά θα βρίσκομαι και σε παιχνίδια, έχοντας ρόλο VAR.

-Η γνώμη σου για τον κύριο Κλάτενμπεργκ, σε σχέση και με τον προκάτοχό του;

-Η φιλοσοφία του ενός με του άλλου είναι τελείως διαφορετική. Έχουμε ένα πρόεδρο στην ΚΕΔ, που είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου. Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα που έχει έρθει στην Ελλάδα, με τελικούς EURO, Champions League κλπ., με παραστάσεις σε επίπεδο Premier League, το καλύτερο Πρωτάθλημα στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο. Επομένως σίγουρα μπορούμε να πούμε, ότι είναι μια προσωπικότητα πολύ ισχυρή και αυτά που έχει να προσφέρει είναι πάρα πολλά. Έχει προσφέρει ήδη κιόλας, θεωρώ, καθώς η φιλοσοφία του είναι διαφορετική, έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεται ο διαιτητής το ποδόσφαιρο, θέλει οι διαιτητές όσο το δυνατόν να μην επηρεάζουν το αποτέλεσμα, να αντιλαμβάνονται το άθλημα, “football understanding” είναι η φράση που χρησιμοποιεί, και το τι περιμένει το ποδόσφαιρο από εμάς τους διαιτητές.

-Ο κος Κλάτενμπεργκ δείχνει να πιστεύει στις διαιτητικές σου ικανότητες καθώς ορίστηκες σε πολλά παιχνίδια φέτος.

-Αυτό έχει να κάνει με την απόδοση, τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο του VAR, ήμουν ο μόνος στη Superleague χωρίς on field review, χωρίς τιμωρία, και αυτή η σεζόν ήταν επίσης πολύ καλή για μένα, και αυτό φαίνεται και όπως ανέφερες, και στους ορισμούς.

-Θεωρείς ότι έχει έρθει η ώρα να πορευτούμε χωρίς ξένους διαιτητές;

-Όταν ήρθαν οι ξένοι διαιτητές, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν. Θεωρώ ότι είναι εύκολο πλέον να καταλάβει κανείς, ότι δε χρειάζονται οι ξένοι διαιτητές, πρώτον, γιατί όπως προανέφερα δεν υπάρχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που υπήρχαν, δεύτερον η απόδοσή τους είναι παρεμφερής με των Ελλήνων, τα ποσοστά λάθους των ξένων διαιτητών, με τα δικά μας, δε διαφέρουν, και φυσικά τρίτον, η ύπαρξη πλέον του VAR, που μπορεί να διορθώσει όλα τα λάθη που θα κάνουν και οι Έλληνες διαιτητές. Και αν το πάρουμε και από την απέναντι πλευρά, αυτή των ομάδων, θα δούμε ότι και πριν διαμαρτύρονταν για την απόδοση των Ελλήνων διαιτητών, και τώρα συμβαίνει το ίδιο για τους ξένους, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να είναι ανώτερης κατηγορίας κλπ. Επομένως αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν οι ξένοι διαιτητές, με τη λογική αυτή θα έπρεπε να πούμε δε βλέπουμε σπουδαίο θέαμα, θέλουμε ξένους προπονητές και περισσότερους ξένους ποδοσφαιριστές.

-Για το μέλλον σου στη διαιτησία, σκέφτεσαι να συνεχίσεις στο ίδιο επίπεδο;

-Κανονικά, μπορώ να διαιτητεύσω μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Από εκεί και πέρα, με τα τωρινά δεδομένα, η μεθεπόμενη θα είναι η τελευταία χρονιά μου. Αυτό ωστόσο έχει να κάνει και με την απόδοση, αν θα είμαι σε αυτό το επίπεδο και την ερχόμενη σεζόν, θα μπορέσω να είμαι και τη μεθεπόμενη.

-Πως βλέπεις τους υπόλοιπους Αρτινούς διαιτητές;

-Υπάρχουν παιδιά που έχουν μέλλον στη διαιτησία. Η συμμετοχή στα Εθνικά πρωταθλήματα είναι σημαντική από μόνη της, δεν μπορούν όλοι να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά και εκείνοι που προσφέρουν υπηρεσίες στις χαμηλότερες κατηγορίες μπορούν να φτάσουν ψηλότερα, σίγουρα θέλει προσπάθεια, θέλει το τρίπτυχο, καθώς και την τύχη. Εξαρτάται λοιπόν τόσο από τους ίδιους, όσο και από αστάθμητους παράγοντες.

-Ένα σχόλιο για τις ομάδες της πόλης μας, που αγωνίζονται στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, τον Καραϊσκάκη και την Αναγέννηση.

-Σίγουρα είναι τιμητικό, που τουλάχιστον η μια ομάδα της περιοχής βρίσκεται στη Superleague 2. Είναι σημαντικό τόσο για τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην πόλη, για τους φιλάθλους, που μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά ιστορικές ομάδες, και σημαντικό για την οικονομία της περιοχής, καθώς όσοι έρχονται κάπου θα μείνουν, κάπου θα φάνε κοκ, ο αθλητικός τουρισμός που λέμε.Τώρα για την Αναγέννηση, η θέση που βρίσκεται δεν της αρμόζει, αλλά αυτό έχει να κάνει με θέματα, που πρέπει να λύσει η ίδια η ομάδα.

-Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι από την πλευρά σου;

-Θα ήθελα να περάσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο, πως καλό θα ήταν να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα σε κάποια θέματα, όπως ας πούμε πως μόνο στην Ελλάδα γίνονται λάθη. Λάθη συμβαίνουν παντού, και σε μεγάλα τουρνουά και χάνονται προκρίσεις, και πριν το VAR οι ημιτελικοί στις μεγάλες διασυλλογικές διοργανώσεις, κρίθηκαν έως ένα βαθμό από “λάθη διαιτητών”, και μιλάμε για την ελίτ της διαιτησίας. Επίσης θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των ομάδων, να υπάρξει μια γενικότερη “ανακωχή”, να μη βγαίνουν ανακοινώσεις κατά των διαιτητών με το παραμικρό, να μην αλλοιώνονται αποφάσεις που είναι σωστές και παρουσιάζονται ως λάθος, ώστε να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο στη χώρα.

-Σε ευχαριστούμε πολύ και καλή σεζόν!

-Εγώ σας ευχαριστώ!

Μοιράσου: