Η Ζέτα Μαργώνη στο artagoal.gr by mario

Με την αρτινή ποδοσφαιρίστρια και επικεφαλής της Σχολής Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στην Άρτα, Ζέτα Μαργώνη, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε στο artagoal.gr by mario.

Η Ζέτα Μαργώνη ασχολείται από μικρή ηλικία με το ποδόσφαιρο και μάλιστα έχει βάλει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξή του, χάρη στις γνώσεις που αποκτά συνεχώς μέσω των σπουδών της και των εμπειριών της στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου, ως αθλήτρια αλλά και ως προπονήτρια, ενώ εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι και επικεφαλής της Σχολής Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στην Άρτα. Παρακάτω η συνέντευξη που έδωσε αποκλειστικά στο artagoal.gr by mario.

Ζέτα καλησπέρα και ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας. Αρχικά, θέλουμε να μας αναφέρεις την πορεία σου στο ποδόσφαιρο γυναικών, από την πρώτη σου επαφή με τη μπάλα έως τη μεταγραφή σου φέτος στα Γιάννενα.

Από μικρή με θυμάμαι να παίζω ποδόσφαιρο με τα αγόρια στο σχολείο ή στις ακαδημίες των γονέων μου. Όταν ήμουν 12 ετών, οι γονείς μου αποφάσισαν να δημιουργήσουν γυναικεία ομάδα που ονομαζόταν ΑΟ ΑΡΤΑΣ. Εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με το ποδόσφαιρο γυναικών. Στη συνέχεια αγωνίστηκα για τις εξής ομάδες: Μέντεκας Καλαμαριάς, Δόξα Ρετζικίου, ΑΟ Κιλκιασιακός και Γιάννενα WFC.

Έπαιξε ρόλο στην απόφαση σου η ενασχόληση του μπαμπά σου με το ποδόσφαιρο αλλά και γενικά της οικογένειας σου που είχε υπό τη σκεπή της και γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου;

Πάντα μου άρεσε η γυμναστική γενικότερα και ως παιδί ασχολήθηκα με διάφορα αθλήματα. Σίγουρα η οικειότητα λόγω της ενασχόλησης των γονέων μου με το ποδόσφαιρο έπαιξε σημαντικό ρόλο. Κάθε φορά που είμαι σε γήπεδο ποδοσφαίρου νιώθω ότι βρίσκομαι στο ΄΄φυσικό μου περιβάλλον΄΄ (γέλια)!

Τι θέση παίζεις;

Μεσοεπιθετικός.

Υπάρχουν δυνατές μονομαχίες στις γυναίκες;

Φυσικά υπάρχουν δυνατές μονομαχίες στο ποδόσφαιρο γυναικών. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που το χαρακτηρίζει η δύναμη και η ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα όποιος παρακολουθεί έναν αγώνα ποδοσφαίρου γυναικών σίγουρα θα καταλάβει ότι εδώ υπάρχει πάθος.

Φέτος ήρθες με μεταγραφή στα Γιάννενα που αγωνίζονται στην Α΄ Εθνική. Πώς σου παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία και τι σου άρεσε περισσότερο σε αυτή την πρόκληση;

Ήταν μια περίοδος που οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις λόγω Covid είχαν ανασταλεί. Έτσι λοιπόν είχα τη δυνατότητα να αφήσω λίγο την Θεσσαλονίκη και να είμαι στα Γιάννενα. Σίγουρα, το να παίζεις σε μια ομάδα στην Α΄ Εθνική είναι δελεαστικό, ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια της ομάδας μου να παραμείνει στην κατηγορία και οι συμπαίκτριες μου ήταν ένα δυνατό κίνητρο για εμένα.

Ποια η καλύτερη και ποια η χειρότερη σου στιγμή έως τώρα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου;

Η καλύτερη μου στιγμή ήταν στον αγώνα ΑΕΤΟΙ - ΔΟΞΑ ΡΕΤΖΙΚΙΟΥ όπου το σκορ ήταν 1-1 και στο 92΄ κέρδισα φάουλ, το εκτέλεσα και έγινε το 1-2. Το πιο όμορφο συναίσθημα της ζωής μου. Από την άλλη πλευρά, η χειρότερη μου στιγμή ήταν φέτος, στον τελευταίο αγώνα που έκανα πέναλτι για πρώτη φορά. Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο με όμορφες και άσχημες στιγμές σημασία έχει να τις διαχειριζόμαστε και τις δύο.

Έχεις σκεφθεί τα επόμενα σου βήματα;

Σίγουρα στόχος μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου και να τις συνδυάσω με τον αθλητισμό. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι σ΄ ένα μεταβατικό στάδιο υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά θα μάθετε σύντομα όταν υλοποιηθούν.

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα;

Οι Ελληνίδες  έχουμε πάθος για αυτό που κάνουμε αυτό είναι πολύ θετικό και αισιόδοξο. Θα δεις κορίτσια να εργάζονται σε μία ή και δύο δουλειές και να κάνουν προπονήσεις αργά το βράδυ και ας είναι κουρασμένες. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις, οι συνθήκες, δεν είναι και οι ιδανικές και αυτό συμβαίνει επειδή το budget των ομάδων είναι χαμηλό και δεν επενδύουμε στο ποδόσφαιρο γυναικών. Επίσης, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας καθώς ερχόμαστε αντιμέτωπες με στερεότυπα και η αλήθεια είναι πώς κάποια στιγμή η ελληνική κοινωνία πρέπει να συμφιλιωθεί με τον όρο προπονήτρια, ποδοσφαιρίστρια, διαιτήτρια. Από την άλλη πλευρά, είμαι αρκετά αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς κοιτάω το παρελθόν του ποδοσφαίρου γυναικών γεμάτη ευγνωμοσύνη για τις γυναίκες, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο που άνοιξαν τον δρόμο για να παίζουμε εμείς σήμερα ποδόσφαιρο και δίνοντας μας εφόδια και κίνητρα. Ακόμη, η αύξηση των ομάδων και ο αριθμός των παικτριών υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Ποιος/ Ποια είναι ο/η αγαπημένος/η αθλητής/τρια που σ’ ενέπνευσε περισσότερο και γιατί;

Πολλές αθλήτριες και πολλοί αθλητές αποτελούν πηγή έμπνευσης για διαφορετικούς λόγους. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια μοναδική ιστορία, εγώ όμως θα επιλέξω αυτή της ‘’βασίλισσας Fara Williams’’ όπως την αποκαλούσαν οι φίλαθλοι της Everton F.C. Από την μια λοιπόν άκουγε χειροκροτήματα μέσα σ΄ ένα κατάμεστο γήπεδο και από την άλλη έφευγε και έμενε σ΄ έναν ξενώνα αστέγων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το ποδόσφαιρο της έδινε νόημα και ήρθε η στιγμή που η καριέρα της άνθησε. Η θέληση που είχε και η δύναμη της αποτελεί πηγή έμπνευσης γιατί καλώς η κακώς η αλήθεια είναι πως στην ζωή μας ποτέ δεν είναι όλα ιδανικά. Όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές ικανότητες της νομίζω απλώς ότι ένα βίντεο αρκεί.

Ποια είναι η συμβουλή σου στα νεαρά κορίτσια που θέλουν να κυνηγήσουν μια καριέρα στο ποδόσφαιρο;

Να βάζουν στόχους! Να προσπαθούν διαρκώς να ξεπερνάνε τον εαυτό τους και να ξέρουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Σίγουρα, η απουσία τμημάτων για κορίτσια στα τμήματα υποδομών και ο περιορισμένος αριθμός ομάδων γυναικών δεν αποτελεί ότι πιο αισιόδοξο και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση, ώστε να μην στερούμε την δυνατότητα από τα κορίτσια να εξελιχθούν. Ας σκεφτούμε λίγο πόσο διαφορετικό θα ήταν το ποδόσφαιρο γυναικών στην χώρα μας αν τα κορίτσια είχαν τα κατάλληλα εφόδια από την παιδική τους ακόμη ηλικία.

Όσον αφορά τις σπουδές σου στο ΤΕΦΑΑ, τι κατεύθυνση διάλεξες και πως σκέφτεσαι να συνδυάσεις τις γνώσεις που αποκόμισες μαζί με τις προσωπικές σου εμπειρίες  από το ποδόσφαιρο;

Ακολούθησα την κατεύθυνση του αγωνιστικού αθλητισμού και η ειδικότητα μου είναι το ποδόσφαιρο. Προτεραιότητα μου είναι να συμβάλλω στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου των γυναικών και να βοηθήσω τα νέα κορίτσια να πετύχουν τους στόχους τους.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο είσαι επικεφαλής της Σχολής Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στην Άρτα. Είναι νομίζω η πρώτη φορά που κάποια ακαδημία της Άρτας συνεργάζεται με τον Ολυμπιακό. Πως αισθάνεσαι για αυτή την συνεργασία και ποιους στόχους έχετε θέσει, όχι μόνο σαν σχολή του δικτύου του Ολυμπιακού αλλά και γενικά για το αρτινό ποδόσφαιρο;

Ναι η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια σπουδαία συνεργασία. Τα παιδιά μέσα από την Σχολή έρχονται σ΄ επαφή με το ποδόσφαιρο αλλά και τον Ολυμπιακό. Πρωταρχικός μας στόχος είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε οι αθλητές μας να κατανοούν αξίες όπως σεβασμός, συναγωνισμός κ.α. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, λειτουργούμε με βάση τα πρότυπα του Ολυμπιακού και διαθέτουμε εξειδικευμένους προπονητές. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη των αθλητών μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θέλουμε να προσφέρουμε στους αθλητές μας τα απαραίτητα εφόδια και να τους προετοιμάσουμε κατάλληλα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν αργότερα στις προσδοκίες των ομάδων. Σαν πόλη πιστεύω ότι διαθέτουμε υλικό, σημασία έχει να δίνουμε ευκαιρίες στους ποδοσφαιριστές μας και όχι να τους τις στερούμε.

Τέλος, πρόσφατα έγιναν δοκιμαστικά στην Άρτα παρουσία μάλιστα του Αντώνη Νικοπολίδη. Ποια η διαδικασία για να μπορέσει ένα παιδί από την Άρτα να γίνει μέλος των ακαδημιών του Ολυμπιακού και να μάθει τα μυστικά της μπάλας στο Ρέντη, όπως κάνει αυτή τη στιγμή ο Νικόλας Χρήστου; Είναι πιο εύκολο πλέον χάρη στη Σχολή σας εδώ στην Άρτα;

Ο Ολυμπιακός δείχνει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στις Σχολές. Πράγματι, πριν λίγο καιρό έγιναν δοκιμαστικά στην Θεσσαλονίκη και στην Άρτα ενώ παρόμοια trial camps, meetings και τουρνουά οργανώνονται συχνά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Στις δοκιμές, οι ποδοσφαιριστές αξιολογούνται από το τεχνικό επιτελείο της Ακαδημίας του Ολυμπιακού. Αυτοί που κρίνουν οι αρμόδιοι ότι έχουν δυνατότητες, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες τους δοκιμάζονται στο Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού και από την στιγμή που κρίνεται ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές υπερτερούν σε ικανότητες, ο Ολυμπιακός τους δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στα Αγωνιστικά Τμήματα Υποδομής της Ακαδημίας.

Ευχαριστούμε πολύ Ζέτα και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματά σου!

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη! Συνεχίστε να είστε δημιουργικοί και να ενημερώνετε τον κόσμο του ποδοσφαίρου!

Μοιράσου: